Nutritional status of head and neck cancer patients at Can Tho Oncology Hospital

Downloads

Download data is not yet available.
PDF (Tiếng Việt)     75    52

Abstract

Objectives: To identify the prevalence of malnutrition in patients with head and neck cancers.

Methods: A cross - sectional descriptive study on 161 head and neck cancer patients at Can Tho Oncology Hospital describes the patient’s nutritional status. The study used a questionnaire interview method to collect personal information and BMI to assess the nutritional status of patients.

Results: In a total of 161 cases, there were 135 (83.9%) men and 175 (26%) women, the mean age was 59 ± 11.58. Research shows that according to body mass index, the rate of malnourished patients is 34,7%, and overweight and obesity is 12.5%. The study recorded that 86.09 % of patients lost weight in 6 months, the rate of weight loss in the past 1 month decreased compared to 6 months, accounting for 76.83%. The symptom affecting the patient’s nutrition the most was pain 66.5%, then anorexia accounted for 35.4%, and 28.6% fatigue symptom.

Conclusions: Most head and neck cancer patients have weight loss and malnutrition, so it is necessary to take measures to improve nutrition in time to improve the quality of life for patients.

https://doi.org/10.38103/jcmhch.91.20

References

Bei-Wen W, Tao Y, Wei-Xin C et al. Clinical application of subjective global assessment in Chinese patients with gastrointestinal cancer. World Journal of Gastroenterology: WJG, 2009;15(28), 3542-3549.

Powell-Tuck J. Artificial Nutrition Support in Clinical Practice, 2nd edn. Gut, 2003. 52(3): 456.

Kristina N, Claude P, Herbert L, Matthias P. Prognostic impact of disease-related malnutrition. Clinical Nutrition (Edinburgh, Scotland), 2008; 27(1): 5-15.

Department of Health, Human Services. Investigating Practices Relating to Malnutrition in Victorian Cancer Services - Summary Report 2012. Department of Health & Human Services. 2015;1(1):1-27.

Jin T, Li K-X, Li P-J, Huang S, Chen X-Z, Chen M et al. An evaluation of nutrition intervention during radiation therapy in patients with locoregionally advanced nasopharyngeal carcinoma. Oncotarget. 2017;8:83723-33.

Bosetti C, Carioli G, Santucci C et al. Global trends in oral and pharyngeal cancer incidence and mortality. Int J Cancer. 2020; 147: 1040-1049.

Nguyễn Thị Hương Quỳnh. Tình trạng dinh dưỡng và một số yếu tố liên quan ở người bệnh ung thư điều trị bằng hóa chất tại Bệnh viện Quân y 103 năm 2018, Khoa học Điều dưỡng. 2018;1(3):42-47.

Citak E, Tulek Z, Uzel O. Nutritional status in patients with head and neck cancer undergoing radiotherapy: a longitudinal study. Supportive Care in Cancer. 2018;27(1):239-247.

Hồ Viết Hoành. Khảo sát tình trạng dinh dưỡng ở bệnh nhân ung thư đầu cổ điều trị xạ trị tại Bệnh Viện Quân Y 103. Tạp chí Y - Dược học quân sự. 2020;(9): 40-48.

Trần Thu Tuyết và cộng sự. Khảo sát tình trạng dinh dưỡng bệnh nhân xạ trị vùng đầu cổ tại khoa xạ trị bệnh viện ung bướu Cần Thơ từ tháng 4/2013 đến 6/2014. Tạp chí Ung thư học Việt Nam. 2015;(3):305-308.

Phạm Thanh Thúy, Ngô Mộng Tuyền, Đoàn Trung Phúc. Khảo sát tình trạng dinh dưỡng bệnh nhân ung thư vùng đầu cổ. Tạp chí Y học TP. Hồ Chí Minh. 2010;14(4):776-780.

Kavitha M, Shariza AR, Karami AI. Nutrient intake and nutritional status of newly diagnosed patients with cancer from the East Coast of Peninsular Malaysia. BMC Res Notes. 2014;7:680.

Phan Thị Bích Hạnh. Tình trạng dinh dưỡng và khẩu phần thực tế của bệnh nhân ung thư đường tiêu hóa có điều trị hóa chất tại Bệnh viện Đại học Y Hà Nội. Trường Đại Học Y Hà Nội. 2017.

Dương Thị Yến. Đánh giá tình trạng dinh dưỡng bệnh nhân ung thư tại bệnh viện Đại học Y Hà Nội bằng bộ công cụ PG-SGA và BBT. Trường Đại Học Y Hà Nội. 2017

Nourissat A, Mille D, Delaroche G et al. Estimation of the risk for nutritional state degradation in patients with cancer: development of a screening tool based on results from a cross-sectional survey. Annals of Oncology. 2007;18(11):1882-1886.

Burden ST, Hill J, Shaffer JL, Todd C. Nutritional status of preoperative colorectal cancer patients. Journal of Human Nutrition and Dietetics: The Official Journal of the British Dietetic Association. 2010;23(4):402-407.

Ferreira D, Guimarães TG, Marcadenti A. Acceptance of hospital diets and nutritional status among inpatients with cancer. Einstein (Sao Paulo, Brazil). 2013;11(1):41-46.

Phạm Khánh Huyền và cộng sự. Thực trạng dinh dưỡng của người bệnhung thư đầu mặt cổ tại bệnh viện ung bướu nghệ an năm 2020, Khoa học Điều dưỡng. 2020;3(3):28-32.

Dương Thị Phượng và cộng sự. Tình trạng dinh dưỡng của bệnh nhân ung thư tại Bệnh viện Đại học Y Hà Nội. Tạp chí nghiên cứu y học. 2017;106(1):163-169

Published 26-12-2024
Fulltext
PDF (Tiếng Việt)     75    52
Language
Issue No. 91 (2023)
Section Original article
DOI 10.38103/jcmhch.91.20
Keywords Tình trạng dinh dưỡng, ung thư đầu cổ, bệnh viện Ung bướu TP. Cần Thơ Nutritional status, head and neck cancer, Can Tho Oncology Hospital

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Copyright (c) 2023 Journal of Clinical Medicine Hue Central Hospital

Hoa, P. T. T., Kha, V. V., & Huong, L. T. (2024). Nutritional status of head and neck cancer patients at Can Tho Oncology Hospital. Journal of Clinical Medicine Hue Central Hospital, (91), 122–127. https://doi.org/10.38103/jcmhch.91.20