Study on the concentration of pepsinogen I, II and ratio PG I/II in patients with atrophy chronic gastritis

Downloads

Download data is not yet available.

Supplementary Files

PDF (Tiếng Việt)     21    0

Abstract

Objective: Determine the concentration of pepsinogen I, II and PGI /II ratio in patients with atrophy chronic gastritis.

Subjects and methods: A cross-sectional, descriptive study on 33 patients, who were diagnosed with atrophy chronic gastritis by endoscopy and Sydney histopathology standard and on 30 normal people as a control group. Serum samples were stored at <-20°C. Concentration of pepsinogen I, II serum were quantified by ELISA method by Evolis Twin Plus machine in Biochemistry Department of Hue Central Hospital.

Results: Pepsinogen I concentration in atrophy chronic gastritis group was 36.11±23.18 ng/mL lower than in the control group (105.67±52.52 ng/mL) (p<0.001), Pepsinogen II concentration in atrophy chronic gastritis group was 11.24±6,61ng/mL lower than in control group (24.20±22,63ng/mL), (p<0.01); The average ratio of pepsinogen I/II in atrophy chronic gastritis group was 4.21±3.15 lower than the control group (7.46±6.66) (p<0.05). Pepsinogen (PG) I: The area under the curve (AUC)=0.934 point cut levels (cut off) PG I < 39,51ng/mL for 75.8% sensitivity (95% CI: 57.7 to 88.9) and a specificity of 100% (95% CI: 88.3 to 100.0). PG II: the area under the curve (AUC)=0.756 point cut levels (cut-off) PG II <7.93 ng/mL to 39.4% sensitivity (95% CI: 27.9 to 57, 9) and a specificity of 100% (95% CI: 88.3 to 100.0).PG I/II: the area under the curve (AUC)=0.638 at the cut point (cut-off) PG I/II <4.88 for 72.7% sensitivity (95% CI: 54.45 to 86.7) and a specificity of 53.3% (95% CI: 34.3 to 71.6).

Conclusion: The concentration of pepsinogen I, II and ratio of pepsinogen I/II in atrophy chronic gastritis group were lower than normal group. In particular diagnostic atrophic chronic gastritis, pepsinogen I had the highest value, followed by ratio of pepsinogen II and pepsinogen I/II.

References

Ambroszkiewicz J1, Laskowska-Klita T, Klemarczyk W (2004), Chien Jung Hung, Po Chao Hoang, Yi Hwei Li (2005) [1], Neal D Barnard, Heather I Katcher, David JA Jenkins (2009) [8], Serena Tonstad, Ru Yan, Terry Butler (2009) [10]

Hoàng Thị Thu Hương (2002): ghi nhận người ăn chay trường sẽ làm tăng nồng độ triglycerid máu [4].

Nguyễn Trung Huy (2003) ghi nhận: năng lượng do chất đường trong khẩu phần hàng ngày ở người ăn chay thuần túy vượt quá 60% tổng số năng lượng hàng ngày theo quy định của Tổ chức Y tế Thế giới [3].

Nguyễn Hải Thủy và cộng sự (2004) ghi nhận ngoài tỷ lệ khá cao về tăng huyết áp, tỷ lệ của bệnh tiền ĐTĐ và ĐTĐ của đối tượng ăn trường chay cao hơn gấp 2-3 lần so với người cùng độ tuổi [12].

, [10]. Nguy cơ ung thư dạ dày tăng lên khi có viêm teo nặng vùng hang vị (gấp 18 lần so với dạ dày bình thường) và nhất là viêm teo nặng ở cả hang vị và thân vị (gấp 90 lần so với dạ dày bình thường) [3].

. Ở miền Trung Việt Nam, hiện chưa có đề tài nào nghiên cứu hoàn chỉnh về vấn đề này.

. Theo một số nghiên cứu, phát hiện những tổn thương viêm dạ dày mạn teo, dị sản, loạn sản bằng phương pháp xét nghiệm huyết thanh cho kết quả chẩn đoán phù hợp khoảng 60 - 80% so với chẩn đoán bằng mô bệnh học [8].

. Hay nói một cách khác PG II được sản xuất bởi những tế bào phân bố rộng khắp trên toàn bộ dạ dày cho đến tá tràng.

. Theo nghiên cứu của Kang J. M. và cộng sự (2008) đã chỉ ra rằng ở những giai đoạn viêm teo dạ dày mạn tính hoặc loạn sản dạng ruột, là những tổn thương tiền ung thư dạ dày quan trọng thì Pepsinogen huyết thanh giảm tương ứng với độ trầm trọng của tổn thương.

, Yoko Yokoyama, Neal D.Barnard, Susan M Levin (2014) [13] đều ghi nhận người ăn chay trong thời gian ngắn là có lợi, đặc biệt có hiệu quả trên bệnh rối loạn chuyển hóa và tim mạch.

. Nguyễn Hải Thủy và cộng sự (2004) ghi nhận ngoài tỷ lệ khá cao về tăng huyết áp, tỷ lệ của bệnh tiền ĐTĐ và ĐTĐ của đối tượng ăn trường chay cao hơn gấp 2-3 lần so với người cùng độ tuổi [12].

đều ghi nhận người ăn chay trong thời gian ngắn là có lợi, đặc biệt có hiệu quả trên bệnh rối loạn chuyển hóa và tim mạch.

Published 07-09-2015
Fulltext
Language
Issue No. 30 (2015)
Section Original article
DOI
Keywords Pepsinogen, viêm dạ dày mạn teo pepsinogen (PG), atrophy chronic gastritis

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Copyright (c) 2025 Journal of Clinical Medicine Hue Central Hospital

Nguyen Thi Lan Huong, & Hoang Thi Thu Huong, Ha Nguyen Tuong Van, Nguyen Minh Quang. (2015). Study on the concentration of pepsinogen I, II and ratio PG I/II in patients with atrophy chronic gastritis. Journal of Clinical Medicine Hue Central Hospital, (30), 54–60. Retrieved from https://jcmhch.com.vn/index.php/home/article/view/2212