Effectiveness of remote dietary counseling intervention on cancer patients with enteral tube feeding undergoing chemotherapy

Downloads

Download data is not yet available.
PDF     7    12

Abstract

Background: Hue Central Hospital is a special-grade central - level hospital that has been and is promoting comprehensive patient care. The teamwork between treating physicians, nursing care, clinical pharmacists and nutritionists has initially shown positive patient treatment outcomes. Recognizing that cancer patients frequently enter and exit the hospital between chemotherapy cycles, remote nutritional counseling intervention is an effective measure to help patients adhere to a reasonable diet at home and prepare their physical condition for the next chemotherapy cycle. Therefore, we conducted this study to evaluate the effectiveness of remote nutritional counseling intervention on cancer patients with enteral feeding undergoing chemotherapy at the Oncology Center, Hue Central Hospital.

Methods: A non - controlled interventional dietary study was conducted on 22 patients diagnosed with cancer and admitted for multiple chemotherapy cycles with enteral feeding indication at Hue Central Hospital Cancer Center from January to April 2024.

Results: The nutritional status characteristics of the study subjects according to the clinical index Albumin < 25g/L accounted for 4.5%; BMI < 18.5 accounted for 27.3% and 90.9% of patients were assessed as malnourished according to PG-SGA. After nutritional intervention, most patients had positive changes in anthropometric and clinical parameters (p > 0.05).

Conclusions: Remote home - based dietary intervention has demonstrated positive effects for patients.

https://doi.org/10.38103/jcmhch.97.5

References

Ngô Thị Linh, Hà Nguyễn Kính Long, Nguyễn Xuân Hùng, Trịnh Thị Thanh Bình. Tình trạng dinh dưỡng trước phẫu thuật của bệnh nhân ung thư đại trực tràng tại Bệnh viện Hữu Nghị Việt Đức và một số yếu tố liên quan. Tạp chí Dinh dưỡng và thực phẩm. 2016;13(4):124- 130.

Nguyễn Thuỳ Linh. Hiệu quả can thiệp dinh dưỡng cho bệnh nhân ung thư điều trị hóa chất tại bệnh viện đại học Y Hà Nội. 2016, Luận án Tiến sĩ Y học.

Menon K, Razak Sa, Ismail Ka, Krishna Bv. Nutrient intake and nutritional status of newly diagnosed patients with cancer from the east coast of peninsular malaysia. BMC Research Notes. 2014;7:680.

Deans Dac, Tan Bh, Wigmore Sj, Ross Ja, De Beaux Ac, Paterson-Brown S, et al. The influence of systemic inflammation, dietary intake and stage of disease on rate of weight loss in patients with gastro-oesophageal cancer. British journal of cancer. 2009;100(1):63-9.

Vũ Thị Bắc Hà. Nghiên cứu hiệu quả dinh dưỡng của dung dịch cao năng lượng tự chế nuôi dưỡng sớm qua ống thông dạ dày cho bệnh nhân nặng tại bệnh viện Trung Ương Huế. 2010, Luận án Tiến sĩ Y học.

Phạm Nguyên Tưng, Phan Thị Đỗ Quyên. Đánh giá tình trạng dinh dưỡng bệnh nhân ung thư tại khoa hóa trị trung tâm ung bướu bệnh viện Trung Ương Huế. Tạp chí ung thư học Việt Nam. 2017;14(4):75-82.

Trần Thị Bích Hải. Thực trạng và tình hình dinh dưỡng của bệnh nhân ung thư tại bệnh viện ung bướu Hà Nội. Tạp chí dinh dưỡng và thực phẩm. 2017;13(4):65-72.

Vũ Thị Trang, Nguyễn Kim Lưu. Đánh giá tình trạng dinh dưỡng của bệnh nhân ung thư tại Trung tâm Ung bướu-Y học Hạt nhân. Tạp chí y học lâm sàng. 2015;29:117-125.

Lê Thị Thu Hà, Nguyễn Bích Huyền, Đào Văn Tú, Nguyễn Vinh Hiển. Tình trạng dinh dưỡng của người bệnh ung thư phổi điều trị nội trú tại bệnh viện K, cơ sở Tân Triều năm 2021. Tạp chí dinh dưỡng và thực phẩm. 2022;18(3+4):50-6.

Nguyễn Thị Hương Quỳnh, Trần Văn Long, Nguyễn Đăng Trường. Đánh giá tình trạng dinh dưỡng của người bệnh ung thư điều trị bằng hóa chất tại bệnh viện Quân Y. 2018;103(03):88.

Nguyễn Thị Thuỳ Lương, Nguyễn Thị Thanh Hòa. Tình trạng dinh dưỡng và khẩu phần thực tế của bệnh nhân ung thư thực quản tại bệnh viện K. Tạp chí dinh dưỡng và thực phẩm. 2021;19 (5):1-4.

Trần Thị Anh Tường, Nguyễn Thị Kim Ngân. Nghiên cứu tình trạng dinh dưỡng ở bệnh nhân ung thư và một số yếu tố liên quan tại bệnh viện Ung bướu thành phố Hồ Chí Minh. Tạp chí dinh dưỡng và thực phẩm. 2017;14 (4):25-29.

Đào Thị Thu Hoài. Tình trạng dinh dưỡng và khẩu phần ăn của bệnh nhân ung thư tại trung tâm y học hạt nhân và ung bướu. 2015, Bệnh viện Bạch Mai

Nayel H. Impact of nutritional supplementation on treatment delay and morbidity in patients with head and neck tumors treated with irradiation. Nutrition (burbank, los angeles county, calif). 1992;8(1):13-8.

Baldwin C, Kimber Kl, Gibbs M, Weekes Ce. Supportive interventions for enhancing dietary intake in malnourished or nutritionally at-risk adults. The cochrane database of systematic reviews. 2016;12(12):cd009840.

Hoàng Việt Bách, Nguyễn Thị Thuý, Trần Thị Thuỷ. Thay đổi tình trạng dinh dưỡng sau can thiệp trên bệnh nhân ung thư lưỡi, sàn miệng. Tạp chí y học Việt Nam. 2017;315(2):9-12.

Published 01-12-2024
Fulltext
PDF     7    12
Language
Issue No. 97 (2024)
Section Original article
DOI 10.38103/jcmhch.97.5
Keywords Remote dietary counseling, Cancer, Enteral tube feeding, Hue Central Hospital.

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Copyright (c) 2024 Journal of Clinical Medicine Hue Central Hospital

Linh, N. H., Lien, N. T. H., Ma, D. T. H., My, N. T. D., & Chau, P. T. A. (2024). Effectiveness of remote dietary counseling intervention on cancer patients with enteral tube feeding undergoing chemotherapy. Journal of Clinical Medicine Hue Central Hospital, (97), 33–39. https://doi.org/10.38103/jcmhch.97.5